Bezienswaardigheden in Florence

Er zijn in Florence ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden. Eigenlijk is de gehele stad een bezienswaardigheid. Als je door de stad loopt dan valt het op dat de historische binnenstad van Florence een aaneengesloten bezienswaardigheid is. Op deze pagina hebben we de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van de stad bij elkaar gebracht. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan Florence gezien moet hebben. Veel van de historische hoogtepunten liggen in het historisch centrum en enkele andere liggen er net buiten. Hierdoor is het mogelijk om alle bezienswaardigheden in de stad te voet te bezoeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om tussen de verschillende paleizen en kerken met het openbaar vervoer te reizen. De bus is dan meestal de makkelijkste optie. Je moet er dan wel rekening mee houden dat een busreis vaak langer duurt dan een wandeling.

Een deel van de bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken met de Firenzecard zonder bijbetaling.Santa Maria del Fiore/Duomo

De Basilica di Santa Maria del Fiore, of de kathedraal van Florence wordt over het algemeen de Duomo genoemd. Dit is niet zo gek, want de koepel van deze kathedraal bepaalt voor een groot deel de skyline van Florence. De Basilica di Santa Maria del Fiore staat centraal in het historisch centrum van Florence. De bouw van de kathedraal startte aan het eind van de dertiende eeuw en werd voltooid in de vijftiende eeuw. In de eeuwen die volgden werden er meerdere malen aanpassingen aan de kathedraal aangebracht. Zo is de huidige voorgevel pas in de zestiende eeuw aangebracht en de westgevel pas in de negentiende eeuw.

Het indrukwekkendste aan de kathedraal is de koepel van Brunelleschi. Deze koepel, of Duomo was indertijd een meesterwerk. De totale hoogte van de koepel bedraagt 114,5 meter. De top kun je via 463 smalle traptreden bereiken. Het uitzicht vanaf de koepel is fenomenaal. De binnenzijde van de koepel is een fresco te zien van het Laatste Avondmaal, deze fresco is voor een groot deel gemaakt door Giorgio Vasari. Om deze koepel te kunnen bezoeken kun je vooraf online je entreetickets kopen.

Naast de kathedraal staat de Campanile. Dit is een 91 meter hoge toren. Ook deze toren kan beklommen worden.

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Florence bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Florence ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar Tiqets Florence voor alle Florence tickets.

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is een wereldberoemde brug over de Arno in het historisch centrum van Florence. Opvallend zijn de vele juweliers die op de brug te vinden zijn. Deze winkeltjes zijn gedeeltelijk op de brug en gedeeltelijk buiten de brug gebouwd. Dit zorgt voor de ongebruikelijke vorm van de brug. Boven de brug loopt de Corridoio Vasariano deze werd aan gelegd door de familie de’ Medici, zodat ze van het Palazzo Pitti naar Palazzo Vecchio konden lopen zonder zich te hoeven mengen met het gewone volk. Let op hoe deze gang om de Mannellitoren is gebouwd. De eigenaren van deze toren weigerden hem af te breken, waardoor de gang eromheen gebouwd moest worden.

Tegenwoordig is de Ponte Vecchio één van de populairste toeristische trekpleisters in Florence. De brug is de gehele dag gevuld met toeristen die naar de etalages van de goudwinkels aan het kijken zijn en foto’s maken met de Arno op de achtergrond. Opvallend detail is dat de Ponte Vecchio als enige brug tijdens de Tweede Wereldoorlog niet vernietigd werd.

Boboli-tuinen

De Boboli-tuinen bevinden zich achter het Palazzo Pitti op de zuidelijke oever van de Arno. Een groot deel van de huidige tuinen werden aangelegd in de zestiende eeuw in opdracht van Elenora van Toleda die getrouwd was met één van de de’ Medici. Door de eeuwen heen zijn de tuinen meerdere malen uitgebreid en aangepast. De Boboli-tuinen staan tegenwoordig voornamelijk bekend om de vele schitterende kunstwerken die er te vinden zijn. Eén van de belangrijkste kunstwerken is de Grotta Grande. Deze bijzondere grot met prachtige stalactieten en beeldhouwwerken hoort tot de hoogtepunten van de Boboli-tuinen. Andere bezienswaardigheden in de tuinen zijn het Amfitheater, de Egyptische obelisk, de Neptunesfontein en het Fort Belvedere. Naast de vele kunstwerken zijn er ook een aantal schitterende vijvers te vinden met indrukwekkende fonteinen en watervallen. Ten tijde van de de’ Medici werden er ook verschillende huisdieren in de tuinen gehouden. Eén van de opvallendste was een nijlpaard.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio, ‘het oude paleis’ in het Nederlands, is eeuwenlang één van de belangrijkste paleizen van Florence geweest. Nog steeds is het Palazzo Vecchio één van de hoogtepunten van een bezoek aan Florence. Het paleis heeft lang dienstgedaan als het belangrijkste overheidsgebouw van Florence. Tegenwoordig is het in gebruik als museum waar een deel van de kunstcollectie van de familie de’ Medici er getoond. Eén van de belangrijkste zalen in het Palazzo Vecchio is de Salone dei Cinuecente ook wel de Zaal van Vijfhonderd genoemd. Deze zaal wordt nog steeds gebruikt door de gemeente Florence voor officiële bijeenkomsten. De immense schilderijen, het cassetteplafond en het beeld van Michelangelo maken deze zaal bijzonder. De plafonds zijn beschilderd door Giorgio Vasari. Andere beroemde zalen in Het Palazzo zijn de Sala dei Gigli, de Salla delle Mappa en het appartement Leo X.
Doordat het Palazzo Vecchio tot de populairste bezienswaardigheden van Florence behoort kan het erg druk zijn in het paleis. Lange wachtrijen zijn er eerder regel dan uitzondering.

Santa Maria Novella

De Chiesa Santa Maria Novella is een gotische basiliek aan het Piazza Santa Maria Novella. De basiliek is gebouwd tussen de dertiende en de veertiende eeuw. Opmerkelijk is dat op de gevel niet de naam van de basiliek staat, maar de naam van de opdrachtgever Giovanni Rucellai. In de kerk is een fresco van de Masaccio. Deze fresco van de Heilige Drie-Eenheid staat bekend als één van zijn beste werken. Het perspectief in de fresco is indrukwekkend voor een werk uit het begin van de vijftiende eeuw.

Eén van de mooiste kapellen in de Santa Maria Novella is de Strozzikapel. Deze kapel is geïnspireerd op de goddelijke komedie van Dante. Andere noemenswaardige kapellen in de kerk zijn de Tornabuonikapel en de Spaanse kapel.

Naast de kerk bevinden zich de kloostergebouwen van de Santa Maria Novella. In deze gebouwen is een klein museum gevestigd. Bijzonder is dat als je de kloostergangen wil bekijken je alle tassen en dergelijke in een kluis moet leggen.

Santa Croce

De Santa Croce is een prachtige gotische basiliek aan het Piazza Santa Croce. De bouw van de basiliek startte aan het einde van de dertiende eeuw de kerk is ontworpen om te de Santa Maria Novella te overtreffen. Deze kerk werd ergens anders in de stad gebouwd door een beconcurrerende dominicanenorde. In de kerk zijn zestien kapellen te vinden. De bekendste kapel van de kerk is de Capella de’ Pazzi. Deze kapel die gezien wordt als één van de meesterwerken van de renaissancestijl werd in de vijftiende eeuw aan de basiliek toegevoegd.

De Sante Croce is echter het beroemdst om de vele beroemde inwoners van Florence die in de kerk begraven liggen. Zo is in de kapel het graf van Niccolo Machiavelli, Galileo Galilei, Giorgio Vasari, Michelangelo en nog enkele van de beroemdste kunstenaars en architecten uit de renaissance. Dante Alighieri heeft een grafmonument in de Sante Croce, maar ligt begraven In Ravenna waar hij in ballingschap stierf.

Baptisterium

Het Baptisterium of doopkapel van Florence staat voor de Dom van Florence. Hierdoor lijken de gebouwen bij elkaar te horen, maar het Baptisterium San Giovanni is enkele eeuwen ouder dan de Duomo. Het Baptisterium hoort tot de oudste gebouwen van Florence en is het oudste gebouw op het Piazza San Giovanni. De bouw van het Baptisterium startte waarschijnlijk al in de vierde of vijfde eeuw na Christus. Zijn huidige uiterlijk heeft hij sinds de renaissance toen het met marmer bekleed werd. Bijzonder aan het Baptisterium zijn de mozaïeken aan de binnenzijde van de koepel deze kunstvorm zie je in andere kerken en palazzo ‘s in Florence bijna nergens terug.
Het Baptisterium staat bekend om zijn schitterende bronzen portalen. In totaal zijn er zes van deze deuren gemaakt. De bekendste zijn de oostelijke deuren. Deze deuren werden gemaakt door Lorenzo Ghiberti die er bijna dertig jaar aan werkte. Alle originele deuren zijn ondertussen vervangen door replica’s. De originele zijn te bezichtigen in het Museo dell’Opera del Duomo aan de achterzijde van de kathedraal van Florence.

Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici-Riccardi is een voormalig paleis van de familie de’ Medici in het historisch centrum van Florence. Het paleis werd vanaf de vijftiende eeuw door de familie de’ Medici gebruikt als woonhuis. Later werd het Palazzo overgenomen door de familie Riccardi. Tegenwoordig is een deel van het paleis in gebruik als museum en wordt een deel gebruikt als overheidsgebouw. Deze delen zijn niet opengesteld voor het publiek. In het museum worden met regelmaat exposities en tentoonstellingen georganiseerd. Vaak is het moderne kunst dat er tentoongesteld wordt.

De twee mooiste ruimtes van het paleis zijn de kapel met fresco’s van Benozzo Gozzoli en de zaal Luca Giordanea met een schitterende fresco uit de zeventiende eeuw. De fresco’s in de kapel zijn wereldberoemd, omdat dit de enige voorstelling ter wereld is waarop alle leden van de familie de’ Medici staan.

Piazza della Signoria

Het Piazza della Signoria is één van de belangrijkste pleinen in het centrum van Florence. Aan het plein zijn enkele van de bekendste en belangrijkste gebouwen van Florence te vinden. De twee bekendste zijn het Palazzo Vecchio en het Ufizzi. Aan het plein is ook het Loggia dei Lanzi te vinden in deze openbare beeldengalerij staan enkele van de beroemdste beeldhouwwerken ter wereld. De bekendste is waarschijnlijk “roof van de Sabijnse maagden” van Giambologna. Het Piazza della Signoria was tot 1873 ook de plaats waar de “David” van Michelangelo te vinden was. Deze is verplaatst naar het Galleria dell’Accademia om hem te beschermen tegen de weersinvloeden. Er is een replica geplaatst op het Piazza della Signoria.

Op het plein staat de Neptunesfontein. Deze bijzonder grote en mooie fontein werd gemaakt voor het huwelijk van Franseco de’ Medici en Johanna van Oostenrijk. Het marmeren beeld van Neptunes wordt omringd door bronzen nimfen.

Piazzale Michelangelo

Vanaf het Piazzale Michelangelo heb je het mooist uitzicht over de Arno en het historisch centrum van Florence. Alle hoogtepunten van Florence zoals de Ponte Vecchio, de Santa Maria del Fiore, het Uffizi, de Santa Croce en het Palazzo Vecchio zijn zichtbaar vanaf het uitzichtpunt. Midden op het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo. Dit gedenkteken bestaat uit een bronzen kopie van de “David” met daaromheen vier kopieën van beelden die bedoeld waren als grafmonument voor Michelangelo.

Het Piazzale Michelangelo is geliefde plaats onder toeristen die even aan de drukte van de stad willen ontsnappen. Tijdens de zomermaanden zijn er op het plein meerdere marktkraampjes te vinden. Wil je naar het Piazzale Michelangelo lopen dan moet je er wel rekening mee houden dat het een stevige klim naar boven is.

Loggia dei Lanzi

De Loggia dei Lanzi is een openbare beeldengalerij op het Piazza della Signoria. De galerij werd gebouwd in de veertiende eeuw. Opvallend is dat de Loggia dei Lanzi is gebouwd met Romaanse bogen, terwijl in deze periode de Gotische spitsbogen erg in de mode waren. Eén van de beroemdste beelden in deze galerij is “De Sabijnse Maagdenroof” van Giambologna. Bijzonder aan dit beeld is dat het één van de eerste beelden is die vanaf alle zijden bekeken kan worden. Het beeld is uit één stuk marmer gehakt. Andere bekende werken in de Loggia dei Lanzi zijn “Perseus en Medusa” van Cellini, “Hercules verslaat Centaur” van Giambologna en “De roof van Polyxena” door Pio Fedi. Alle figuren in de Loggia dei Lanzi zijn geïnspireerd op de Griekse oudheid. Leuk detail is dat er in München een exacte kopie van de Loggia dei Lanzi is gebouwd. Dit bouwwerk staat bekend als de Feldherrnhalle.

Basilica di San Lorenzo

De San Lorenzo of de Sint-Laurensbasiliek is een vijftiende-eeuwse basiliek die is gebouwd op de restanten van een kerk uit de vierde eeuw na Christus. Als je de San Lorenzo aan de buitenzijde bekijkt dan valt hij een beetje in het niet vergeleken met alle andere kerken en kathedralen in Florence. De San Lorenzo heeft namelijk nog een bakstenen gevel. Vergis je echter niet want aan de binnenzijde doet hij niet onder voor de andere kerkelijke gebouwen in Florence. Michelangelo had meerdere ontwerpen gemaakt voor de gevel, maar de uitvoering hiervan is er nooit gekomen.
Binnenin de Sint-Laurensbasiliek zijn twee bronzen kansels van Donatello te zien. Wil je deze echter van dichtbij zien dan moet je een euro betalen om de stellage op te kunnen. Een ander hoogtepunt van de kerk is de Oude Sacristie. Deze is ontworpen door Bruelleschi en beschilderd door Donatello. Naast de San Lorenzo staat de Biblioteca Medicea Laurenziana. In deze bibliotheek zijn vele manuscripten en Incunabel te vinden. Architectonisch hoogtepunt is de trap van de bibliotheek die ontworpen is door Michelangelo.

Capelle Medicee

Achter de Basilica di San Lorenzo staat de Capelle Medicee ook wel de’ Medici kapel genoemd. Deze kapel die officieel onderdeel is van de San Lorenzo doet tegenwoordig dienst als museum. De twee belangrijkste ruimte van de kapel zijn de Cappella del Principi en de Sagrestia Nuova. De Sagrestia Nouva is voornamelijk bekend om de graftombes van de familie de’ Medici die vervaardigd zijn door Michelangelo. De indrukwekkendste ruimte van de kapel is de Cappelle dei Principi. Deze kapel is gebouwd als mausoleum. Deze kapel is voorzien van een enorme koepel die wel wat weg heeft van de Duomo. De rest van de kapel is in zijn geheel gedecoreerd met marmer. Het decoreren van de kapel startte aan het begin van de zeventiende eeuw, maar werd na vele onderbrekingen pas voltooid in de twintigste eeuw. Aan de Capelle Medicee kun je goed zien hoe rijk en machtig de familie de’ Medici is geweest.

De Grote Synagoge

De Grote Synagoge of Tempio Maggiore Israelitico is een grote opvallende synagoge in het historisch centrum van de stad. Deze opvallende synagoge is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is geprobeerd om de synagoge te vernietigen, maar gelukkig bleef dit schitterende pand bewaard. De synagoge ziet er aan de buitenzijde al indrukwekkend uit maar als je de synagoge binnenloopt valt je mond open van verbazing. Om de synagoge te kunnen bezoeken moet je wel bedekkende kleding dragen en de heren zijn verplicht een hoofddeksel te dragen. Jammer genoeg mogen er geen foto’s gemaakt worden aan de binnenzijde. Je mag zelfs je telefoon niet mee naar binnen nemen.

Op de eerste verdieping is een klein museum te vinden met verschillende rituele objecten.