Musea in Florence

Er zijn in Florence bijzonder veel musea te vinden. De meeste van deze musea hebben direct te maken met de bijzondere geschiedenis van Florence. Veel van de musea vinden hun oorsprong bij de familie de’ Medici. In veel gevallen stonden zij enkele eeuwen geleden aan de basis van een verzameling of gaven de opdracht om een nieuw paleis of galerie te bouwen. Mede dankzij deze familie is er nog veel rijkdom in Florence te vinden.
De meeste musea in Florence herbergen een indrukwekkende collectie aan renaissancekunst. Als je hier na een paar dagen op uit bent gekeken zijn gelukkig een aantal alternatieven te vinden in de stad. Ben je van plan om in 72 uur een groot deel van de musea in Florence te bezoeken dan loont het om een Firenzecard te kopen. Deze kaart geeft bij veel musea ook de mogelijkheid andere ingangen te nemen waardoor je vaak minder lang in de rij hoeft te staan.Uffizi

Het Uffizi herbergt één van de oudste en bekendste kunstcollecties ter wereld. Het Uffizi is gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van de Medici-familie. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als kantoorgebouw. De bovenste verdieping van het paleis werd direct in gebruik genomen als museum De galerij werd ingericht door Fransisco de’ Medici. In de achttiende eeuw werd het gebouw samen met de kunstcollectie aan de stad Florence geschonken. In het museum hangen enkele van de bekendste kunstwerken ter wereld. De bekendste schilderijen die in het museum te vinden zijn “De Geboorte van Venus” en “ La Primavera” beide van Botticelli. Andere wereldberoemde schilders die te vinden zijn in het Uffizi zijn Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphaël, Titiaan, Rubens en Rembrandt.

TIP: reserveer je entreetickets voor het Uffizi via het internet

Mede door deze indrukwekkende kunstcollectie is het Uffizi één van de drukstbezochte musea van Florence. De wachtrijen buiten het museum kunnen op de drukste dagen van het jaar oplopen tot enkele uren. Wil je dit voorkomen dan kan je van tevoren reserveren of een Firenzekaart nemen.

Galleria dell'Accademia

De Galleria dell’Accademia is opgericht in de tweede helft van de zestiende eeuw. Het was de eerste kunstacademie voor schilders in Europa. Om de leerling-schilders van genoeg inspiratie en voorbeelden te kunnen voorzien werd een indrukwekkende collectie kunstwerken aangekocht. Deze bijzondere collectie is nog steeds te vinden in het museum. Het beroemdste kunstwerk in het museum, “De David” van Michelangelo werd pas aan het einde van de negentiende eeuw aan de collectie van het museum toegevoegd. Het beeld was eerst te vinden op de Piazza della Signoria, maar werd om het te beschermen tegen de weersinvloeden naar de Galleria dell’Accademia overgebracht. Op het Piazza della Signoria is tegenwoordig een replica van “De David” te vinden. In het museum zijn verder kunstwerken te vinden van Sandro Botticelli en Andrea del Sarto.
De wachtrijen voor het Galleria dell’Accademia kunnen soms behoorlijk lang zijn zelfs als je vooraf heb gereserveerd kan het zomaar zijn dat je nog een half uur tot een uur in de rij moet staan.

TIP: reserveer je entreetickets voor Accademia vooraf via internet.

Museo Casa di Dante

Het Museo Casa di Dante is te vinden op de plaats waar het geboortehuis van Dante gestaan heeft. Het huidige huis stamt uit de dertiende eeuw en is waarschijnlijk gebouwd nadat Dante al geboren was. Het huis aan de Via Santa Margherita is geheel aan deze Italiaanse Schrijver en dichter gewijd. In het museum zijn verschillende kunstwerken van tijdgenoten van Dante te vinden en kopieën van zijn bekendste werken. Door verschillende modellen en diorama’s wordt het verhaal van deze beroemde schilder verteld. Natuurlijk is er aandacht zijn bekendste werk “La divina commedia”. Om de hoek van het museum staat de Santa Margharita de’ Cerchi in deze kerk ligt de grote onbereikbare liefde van Dante, Beatrice Portinari begraven.

Bargello

Het nationaal museum Bargello is een kunstmuseum in Florence. Het museum is gevestigd in het voormalige Palazzo del Bargello. Het Bargello behoort tot de top musea van Florence. Het Palazzo del Bargello is gebouwd in de dertiende eeuw. Het is een opvallend vierkant gebouwd met een hoge vierkante klokkentoren. Deze toren staat bekend als “La Montanina” en werd vroeger gebruik om de inwoners van de stad te waarschuwen.

Het Bargello richt zich hoofdzakelijk op de beeldende kunst. In het museum zijn werken te vinden van Michelangelo, Donatello en Verrocchio. Bijzonder zijn de twee bronzen panelen die door de kunstenaars Lorenzo Ghiberti en Filippo Brunelleschi zijn gemaakt. De panelen waren de inzendingen van de kunstenaars op een wedstrijd. De winnaar zou de nieuwe deuren van het Baptiserium mogen maken. Andere bekende werken in het museum zijn de “David” van Donatello, de “Mercurius” van Giambologana en de “Bacchus” van Michelangelo. Wil je het Bargello bezoeken kijk dan goed naar de openingstijden, want deze kunnen per week verschillen.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti is een paleis op de zuidelijke oever van de Arno dat tegenwoordig dienst doet als museum. In het Palazzo Pitti zijn meerdere musea ondergebracht. Het bekendste museum is de Galleria Palatina met kunstwerken van Botticelli, Caravaggio, Rubens, Titiaan en Rafaël.
De andere musea die in het Palazzo Pitti te vinden zijn het Galleria d’Arte Moderna, Museo degli Argenti, Galleria del Costume, Appartementi Monumentali en het Museo delle Porcellane. Je kunt een passe-partout kopen voor alle musea of losse kaartjes kopen. Met een passe-partout kun je ook een bezoek brengen aan de Boboli-tuinen. Een Firenzekaart dient tevens als een passe-partout. Naast de vele bekende en schitterende kunstwerken die er in het museum te vinden zijn is het paleis op zich al het bezichtigen waard. De vele schitterende plafonds en de prachtige ornamenten maken het Pallazo Pitti tot een must see in Florence.

Museo di San Marco

Het Museo di San Marco is van oorsprong een dominicanenklooster dat tegenwoordig in gebruik is als museum. Het dominicanenklooster is gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw en kon tot stand komen door donaties van de familie de’ Medici. De belangrijkste kunstwerken die in het museum te vinden zijn de fresco’s van Fra Angelico. In totaal zijn er in het museum veertig fresco’s van deze kunstenaar te vinden. Met name de fresco van de kruisiging van Jezus is erg indrukwekkend. Naast de fresco’s zijn er ook enkele schilderijen en miniaturen van de Fra Angelico te vinden.
Aan de achterzijde van het museum bevindt zich de voormalige bibliotheek van het klooster. Deze bibliotheek staat bekend om zijn prachtige zuilengang.

Palazzo Strozzi

Het Palazzo Strozzi is een renaissancepaleis in het centrum van Florence. Het paleis werd gebouwd in de vijftiende eeuw in opdracht van de familie Strozzi. Deze familie was op de familie de’ Medici na de machtigste adellijke familie van Florence. Het paleis is tot het begin van de twintigste eeuw in het bezit gebleven van de familie Strozzi. In 1937 werd het paleis aan Italië geschonken en tegenwoordig is het in handen van de stad Florence. Het museum beschikt niet over een eigen collectie, maar er worden jaarlijks grote exposities gehouden. Toen wij het museum bezochten werd er een indrukwekkende tentoonstelling over Pablo Picasso gehouden.
Het binnenplein van het paleis bestaat uit een indrukwekkende bogengalerij. Op dit binnenplein is onder ander een leuk koffietentje te vinden. De muren van de binnentuin zijn beschilderd met prachtig fresco’s.

Museo La Specola

Het natuurhistorisch museum van Florence is niet een bijzonder goed of speciaal natuurhistorisch museum, maar het kan een leuk afwisseling zijn tussen alle andere musea waar hoofdzakelijk renaissancekunst te bewonderen is. Na een paar dagen langs schilderijen en beeldhouwwerken te schuifelen kan een opgezet nijlpaard, giraffe of ander exotisch beest bijzonder leuk zijn. Het museum is gevestigd in een voormalig Palazzo nier ver van het Palazzo Pitti vandaan.

Luguber in het museum is de grote verzameling wassen anatomische modellen. Deze wassen modellen lijken soms bijzonder echt, waardoor het soms een beetje luguber kan zijn in deze ruimtes. Voornamelijk de opengewerkte beelden van zwangere vrouwen lijken angstaanjagend echt. Het Museo La Specola is het oudste wetenschappelijk museum van Europa. Het opende voor het eerst haar deuren in 1771. Indertijd was het museum niet veel meer dan een rariteitenkabinet. Het opgezette Nijlpaard in het museum was een huisdier van de familie de’ Medici en leefde in de Boboli-tuinen.