Vervoer in Florence

De meeste toeristen die een bezoekje brengen aan Florence zijn op vakantie in Toscane en brengen een bezoek van één of meerdere dagen aan de stad of zijn in Florence voor een citytrip. De meeste toeristen die voor een citytrip komen die arriveren hier met het vliegtuig en nemen een taxi, bus of trein om op hun uiteindelijk plaats van bestemming te komen. Veel van de toeristen die in Toscane op vakantie zijn komen met de auto en brengen dan ook met de auto een bezoek aan de stad. Op deze pagina vind je handige informatie over het openbaar vervoer in Florence en waar je de auto het beste kan parkeren.Autorijden in Florence

In een groot deel van de historische binnenstad mag je als gewone automobilist niet komen. Deze zones zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Sommige van deze zones zijn wel in de avond of op zondag met de auto toegankelijk. Mocht je toch onverhoopt als toerist zijnde in deze zone terechtkomen dan is de kans erg groot dat je een boete opgestuurd krijgt. De hoogte van deze boete ligt ergens rond de tachtig euro. Om dit te voorkomen kun je de auto het beste aan de rand van het centrum parkeren op één van de gratis parkeerterreinen. Moet je toch met je auto in dit gebied willen rijden dan kun je een ontheffing aanvragen.

Parkeren

Over parkeren in Florence kunnen we kort zijn, niet doen. Althans, als de lak van je auto je lief is. Met name in het historisch centrum dat al voor een groot deel autovrij is kan je beter je auto maar niet wegzetten. De parkeerplaatsen zijn er krap en vaak langs doorgaande straten. Je mag alleen parkeren als er een blauwe streep staat, de witte zijn voor vergunninghouders. De tarieven voor het parkeren in Florence liggen met name in het centrum erg hoog en kunnen oplopen tot vijf euro per uur. Beter kan je de auto wegzetten in één van de parkeergarages aan de rand van de stad en je weg te voet of met het openbaarvervoer vervolgen. Gratis parkeerplaatsen zijn te vinden bij Piazzale Michelangelo, Ponte a Greve en Firenze Certosa.

Tijdens ons laatste bezoek aan Florence ontdekte we Parcheggio Oltrarno. Deze parking is te vinden net buiten de historische stadsmuren bijna recht tegenover de Bobolituinen. Het is vanaf deze parking – die bijzonder gemakkelijk met de auto te bereiken is – ongeveer een kwartiertje lopen naar de Ponte Vecchio.

Taxi’s

De officiële taxi’s in Florence hebben in de meeste gevallen een witte kleur, vaak gecombineerd met groen of geel. Er zijn vaste standplaatsen te vinden bij Piazza di Santa Maria Novella, Piazza di San Marco, Piazza delle Republica en in de Via Pelicceria. Voor een taxi in Florence betaal je gemiddeld iets minder dan dat je normaal in Nederland voor een taxi zou betalen. Je dient er echter wel rekening meet te houden dat taxi’s niet overal mogen komen en hierdoor soms verplicht worden om te rijden. Hierdoor kan de rekening hoger uitvallen dan verwacht. Er worden tevens toeslagen gerekend voor bagage en in de avond en nacht op zon- en feestdagen.

Bussen

Florence heeft een uitstekend en een behoorlijk uitgebreid busnetwerk door de hele stad. Er rijden twee typen bussen door de stad; de gewone stadsbussen en een kleinere variant hierop. Deze kleinere variant rijdt hoofdzakelijk door de smaller straatjes in het historisch centrum van de stad. De vraag is of je als toerist veel gebruik gaat maken van het busnetwerk door de stad. De meeste bezienswaardigheden in Florence liggen op loopafstand van elkaar en tijdens je wandelingen door de stad ontdek je elke keer iets nieuws. De bus is wel een handig vervoersmiddel als je van het vliegveld naar het historisch centrum van wil reizen. Het busvervoer in Florence is goedkoop. Bij een Firenzekaart zit ook een buskaartje dat even lang geldig is als de kaart.

De tram

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw reden er verschillende tramlijnen in en door Florence. De eerste trams reden al in 1879 door Florence, in het begin werden ze voortgetrokken door paarden. De paarden werden al snel vervangen door elektrische voertuigen. Al in het begin van de twintigste eeuw werden de trams als achterhaald gezien en de laatste lijn werd in 1962 gesloten.
In 2010 werd er weer een nieuwe tramlijn in Florence geopend. Deze lijn verbindt het station Santa Maria Novella met de nabij gelegen plaats Scandicci. De komende jaren staan er uitbreidingen van dit netwerk op de planning. Zo moet er onder andere een tramverbinding tussen het vliegveld van Florence en de historische binnenstad komen.

Scooters

Het favoriete vervoersmiddel van de Florentijn is de scooter. Overal in de stad rijden tussen het verkeer deze gemotoriseerde tweewielers. Opvallend zijn de grote scooterparkeerplaatsen in het historisch centrum. Op verschillende plaatsen staan lange rijen met scooters. Er zijn zelfs speciale scooterparkeerplaatsen te vinden.

Paard en wagen

Wat is er nu leuker om het historisch centrum van Florence te verkennen met paard en wagen. Op meerdere plaatsen in het centrum zijn er standplaatsen te vinden. Het is wel verstandig om vooraf een vaste prijs af te spreken om problemen achteraf te voorkomen.

Wandelen

Een groot deel van het historisch centrum van Florence is autoluw. In andere delen mogen alleen vergunninghouders komen. Hierdoor is Florence een ideale stad om te voet te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar. In de stad zijn meerdere stadswandelingen te volgen. Deze wandelingen nemen je mee langs de verschillende bezienswaardigheden en musea in de stad. Er is een grote diversiteit aan stadswandelingen te vinden, zodat er voor iedere wandelaar wel een geschikt wandeling te vinden is. Bij het bureau voor het toerisme kun je tevens wandelingen met een gids reserveren.