Weer en beste reistijd voor Florence

Florence heeft net als het overgrote deel van Italië een mediterraan klimaat. Dit klimaat onderscheidt zich van andere klimaatsoorten doordat de droogste maande in de zomerperiode minder neerslag kent dan dertig millimeter. De maand met de meeste neerslag heeft minimaal drie maal zoveel neerslag als de droogste maand. De Middellandse Zee heeft een grote invloed op het klimaat in Florence. Door deze invloed liggen de gemiddelde dagtemperaturen er een stuk hoger dan je zou verwachten. Deze invloed zorgt er tevens voor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Florence. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.Het klimaat van Florence

Het klimaat van Florence kan het gehele jaar als aangenaam gezien worden. De zomermaanden kunnen wat warm en soms zelfs heet zijn, maar in de avond en nacht koelt het in de meeste gevallen genoeg af om aangenaam te zijn. De wintermaanden kunnen er koud zijn, langdurige vorstperiode komen er zelden tot nooit voor.

Zonnige zomermaanden

De hoogzomermaanden van Florence zijn juli en augustus. Tijdens deze maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius. De zon schijnt in deze periode negen tot tien uur per dag waardoor het op sommige dagen behoorlijk warm kan worden. Dit is niet de beste periode voor een stedenbezoek, maar toch zijn dit de drukste maanden in Florence. Het grote voordeel is wel dat dit de droogste maanden van het jaar zijn. Er komen wel dagen met neerslag voor, de totale neerslag die in deze periode naar beneden komt, valt te verwaarlozen. Gelukkig zijn veel van de bezienswaardigheden in Florence voorzien van goed airconditioninginstallaties waardoor je in de musea en paleizen geen last heb van de warmte. Het is echter niet verstandig om op deze warme dagen de Duomo of één van de torens in Florence te beklimmen. Hier ontbreekt namelijk de airconditioning en de smalle benauwde trappen zorgen ervoor dat het nog warmer aanvoelt.

Winterweer in Florence

Het winterweer in Florence blijft meestal beperkt tot lichte nachtvorst. Toch zijn er jaren bij waarbij het kwik ook overdag onder het vriespunt uitkomt en er grote hoeveelheden sneeuw kan vallen. Dit zorgt natuurlijk voor prachtige plaatjes, maar dat is niet wat je verwacht in Florence. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Normaal gesproken komt het kwik in Florence niet onder het vriespunt uit en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde neerslag tijdens deze periode ligt wel wat hoger dan in de zomermaanden.

Neerslag

De meeste neerslag valt gemiddeld genomen in de maand november, maar ook tijdens de andere maanden kan er behoorlijk wat neerslag vallen in Florence. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Florence verschilt niet heel veel met die in Nederland alleen zijn er in Florence minder dagen met neerslag per jaar. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. In de winterperiode tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er in Florence maar zelden echte weersextremen voor. Ondanks deze invloed komen er toch weersextremen voor. Zo was er in september 2014 nog een hagelstorm waarbij een aantal van de musea waterschade opliepen, verschillende bomen werden ontworteld en veel van de terrassen en marktkramen liepen grote schade op.
In de winterperiode kan het voorkomen dat er een aanzienlijk hoeveelheid valt in Florence. Hierop is het riool van de stad vaak niet berekend met alle gevolgen van dien.

Klimaatstatistieken Florence

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Florence zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Florence. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Florence